Kalljäst ska det vá!

Denna till en början regning och gråa dag har jag ägnat åt storstädning. Jag har gått igenom varje låda i vårt hem och slängt, totalt blev det hela 3 stora svarta soppsäckar som fick åka till sopptippen. Befriande! Min sambo Viktor har i flera år talat om hans mammas kalljästa bullar så nu var det dags för mig att få tummen ur och testa det här med kalljästa bullar.  Så innan jag drog igång med städningen imorse så såg jag till att blanda ihop en deg. Sedan har den stått på jäsning i 10 h. Det tar ganska mycket extra tid att göra dessa bullar eftersom de måste jäsa så länge, men degen är mycket mer lätthanterlig och bullarna blir väldigt mycket godare. Jag hittade receptet här

Kalljästa kanelbullar:
50g jäst
5dl kall mjölk
150 g rumstemperat smör
1 tsk salt
2tsk mald kardemumma
1 dl strösocker
15 dl vetemjöl
Fyllning:
100 g rumsvarmt smör
 ½ dl strösocker
3 tsk mald kanel
Garnering:
1 Uppvispat ägg
Pärlsocker

Smula jästen och blanda ut i lite av mjölken tillsätt sedan resten av mjölken.
Därefter tillsätter du smör, socker, salt och sist mjölet.
Arbeta samman degen i cirka 10 minuter. För oss som inte har en bakmaskin så fungerar det utmärkt med degkrokarna i elvispen.  Man kan peta med fingret på degen, om den skjuter sig tillbaka är den OK. Pudra lite lätt med mjöl på degen, sätt på plastfolie och låt bunken stå i kylen 8-12 h

Efter 8-12h jäsning

Sätt på ugnen på 250 grader. Häll upp degen på ett mjölat bakbord. Dela degen i två delar. Kavla ut båda delarna till rektanglar. Bred på din fyllning och rulla ihop. Rulla ihop från långsida till en lång rulle. Skär i 2 cm bitar och lägg i formar på plåt med snittytan upp. Låt jäsa i 30 minuter. Pensla bullarna strö över pärlsocker och grädda mitt i ugn.

*Tips: Vill man få kanelbullarna att bli lite mer frasiga likt winerbröd kan man byta ut mjölken till vispgrädde.  


Foto: Ida


Kommentarer
Postat av: mamma

Oj vad bullarna ser goda ut. Ser fram emot att smaka.

2010-08-06 @ 15:39:13

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0