Mera bak...

Ja igår när bullarna jäste så passade jag även på att slänga ihop de absolut godaste och enklaste kakorna jag vet nämligen björnbärsgrottor. Jag åt dem första gången för bara någon månad sedan när min sambos, bror's tjej fyllde år och hade stort kakkalas. De bara smälter i munnen och förvånansvärt enkla att svänga ihop. Dessutom kan man frysa in dem och ta fram dem när man har besök eller så. Denna gång gjorde jag även egen björnbärssylt. Jag har faktiskt kommit fram till att det är både billigare och nyttigare att köpa frysta bär och sedan hälla i lite syltsocker, koka upp och vips så har man hemmagjord sylt.  Nu delger jag receptet för björngrottorna nedan men detta finns även på alltommats hemsida.


Ingredienser
:
200g smör
1 dl socker
1tsk vaniljsocker
4,5 dl vetemjöl
1 dl björnbärssylt

Glasyr:
1dl florsocker
1msk

Sätt ugnen på 200°.
Vispa smör, vaniljsocker och socker vitt och poröst med elvisp. Tillsätt mjöl och vispa till en smulig deg. Nyp ihop degen med händerna och vänd upp den på en lätt mjölad arbetsbänk.
Dela degen i två bitar och rulla varje bit till en 4-5 cm tjock rulle. Plasta sedan in rullen med plastfolie och lägg i kylen i cirka 15 min. Degen blir på så vis mer fast och spricker inte lika lätt. Skär sedan rullarna i 8 bitar vardera, 3-4 cm tjocka. Lägg bitarna med snittytan upp i bullpappersformar ställda på en plåt. Tryck ett hål i varje med tummen och fyll med sylt.
Grädda kakorna mitt i ugnen ca 15 min.
Rör ihop florsocker och vatten, ringla glasyren runt sylten. Låt kakorna kallna på galler.
*Obs om du ska frysa dina kakor ringlar du glasyren när du tar fram kakorna ur frysen.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0